Home » , » Nu-i suficient!

Nu-i suficient!



Victor Ponta a demisionat în urma uriașei manifestații de ieri seară din București. 25.000 de oameni, poate ceva mai puțini, poate ceva mai mulți, n-ar fi fost suficienți, totuși, pentru această decizie. Dar perspectiva unor manifestații din ce în ce mai mari, seară de seară, ar fi putut zgudui conștiința oricărui politician cât de cât rezonabil.
Ponta a fost, de data asta, rezonabil. Rezonabil și decent. Înfrânt pe toate fronturile, nici nu prea mai avea ce face. Dacă în urmă cu o săptămână ar fi cerut demisia lui Oprea petru nesimțirea de a ucide oameni din ilegalele lui coloane oficiale, probabil că astăzi ar fi fost încă prim-ministru. Dar n-a făcut-o. Ieri nopate, când ar mai fi putut spera să-și salveze postul făcându-l pe Oprea să demisioneze, n-a reușit. Oprea, pur și simplu, a refuzat să-și asume ceva. Interesul lui național s-a limitat și acum, ca de obicei, la propria persoană. Oricum, chiar și dacă Oprea ar fi demisionat azi dimineață la prima oră, soarta lui Ponta era deja pecetluită.
Nu e prima dată când Ponta e mai aproape de vocea străzii decât a fost vreodată un politician român în funcții similare. Tot el a fost cel care a cedat în fața manifestațiilor împotriva exploatării de la Roșia Montană. Tot el e fost cel care, cu o mare parte din țară în stradă, l-a sunat pe Iohannis și și-a recunoscut înfrângerea cu mult înainte de a veni vreun comunicat oficial al rezultatelor parțiale de la vot. Le contabilizăm acum ca pe lucruri normale, specifice unor țări civilizate, cu democrație funcțională. Dar, de ce să n-o recunoaștem, până la Ponta nu făcuse nimeni astfel de gesturi. Cel puțin nu la acest nivel.
OK. În cârca lui Victor Ponta stau destule păcate pentru a nu face din gestul demisiei lui un moment de relansare prematură a carierei sale politice. Va mai trece multă vreme până când, dacă va mai fi interesat de asta, va putea să revină. De jos, corect, de data asta, fără doctorate plagiate, fără parteneriate și prietenii dubioase. A învățat destule în ultimii 4-5 ani, e tânăr, încă, și ar avea loc. Dar, deja, Ponta e istorie, de el ne vom ocupa mai târziu.
Și, acum, ce facem? Nu, nu întreb pe cine punem în loc. Întreb doar “ce facem?”.
Ne oprim? Pentru că Ponta a plecat, spunem stop?
Ar fi cea mai mare prostie și cea mai inutilă irosire a unei uriașe energii colective. Poate cea mai mare descătușare de energie de aproape 26 de ani încoace.
Nici nu demisionase bine Ponta, că ăștia începuseră deja să-și facă calculele. PSD-ul mai subțire, că sunt în corzi. Se gândeau, probabil, cum să-și salveze pieile flasce, unse cu toate alifiile scumpe. Uneperiștii își făceau calcule prin ce partide să se întoarcă. Fără sprâncenat la butoane (și e clar că sprăncenatul e persona non grata în orice posibilă alianță), UNPR nu mai are sens, așa că se va sparge la fel de ușor cum s-a înființat. Dar la PNL cred că deja își frecau unii mâinile de fericire. Mai sunt 7-8 luni până la locale și un an până la parlamentare. Timp suficient, dacă au un guvern pe mână și un DNA favorabil, să întoarcă comisioanele cu lopata. Doar nu vă așteptați să facă autostrăzi în doar un an? Sau să rezolve ceva. Un an e un timp prea scurt, aproape, parcă și pentru a fura cum trebuie.
Au și început, chiar în timp ce Pnta își rostea discursul de pa-pa, să se gândească la majorități, la șmenuri, la trădări și racolări. Buchisesc Constituția și legile și încearcă să găsească portița cea mai încăpătoare pentru ambițiile și proiectele lor de jaf perpetuat.
În condițiile astea, a nu mai ieși diseară în stradă, au mai ieși mâine, poimâine și tot așa, ar fi o prostie. Ne învață toți analiștii și țuțerii că pentru alegeri anticipate e nevoie de respingerea în parlament a două propuneri de premieri.
Hai să muriți voi?
V-a arătat Ponta cum se face, azi. În momentul în care toți parlamentarii și-ar da demisia, alegerile ar fi, practic, inevitabile. De ce să o frecăm cu proceduri greoaie și cronofage? Nu, nenică, demisionați toți. Uite-așa, toți, în același timp. Vă luați de mânuță, vă țineți strâns, ca să nu fugiți în ultimul moment, și vă depuneți toți demisiile. Pentru că și pe voi vă vizează protestele din stradă. Sunteți cercetați penal, sunteți trimiși în judecată, adică exact ceea ce reproșează lumea în stradă, ce spune răspicat: “corupția ucide”. Dacă mai stați în parlament nu faceți decât să confirmați chestia aia cu criminalul care se întoarce mereu la locul crimei. Voi o faceți zi de zi, cu mașină și șofer plătite de noi.
Hai, demsionați toți. Dați străzii o șansă să restarteze corect țara asta. Fără guverne de uniune națională, fără predoi, gorghii, blagi, orbani și alte alea. Plecați toți, acum! O să fie haos? Țara n-o să fie guvernată?
Hai sictir.
Fac pariu că ne descurcăm mai bine fără voi, cel puțin o perioadă, până se organizează noile alegeri, provocate de demisiile voastre. Belgienii au stat mai bine de un an fără premier. Dacă au putut ei, care sunt considerați nu prea străluciții Europei Occidentale, n-o să putem noi, cei mai drepți și mai viteji dintre traci?

https://www.facebook.com/Anonymous.Romania.Awakening/?fref=nf

0 commenti:

Posta un commento

Translate

Post più popolari

@mondonewslive. Powered by Blogger.